Verbeterdoel ondervoeding – Goed voorbeeld

Eiwitmeter

De Eiwitmeter is bedoeld voor zowel ziekenhuispatiënten als gezonde volwassenen en geeft informatie over de hoeveelheid eiwit die iemand dagelijks nodig heeft. Het geeft de patiënten inzicht in hun eiwitinname.

Hoe is de zorg hiermee verbeterd?

Patiënten krijgen meer inzicht in hun eiwitinname. Daarmee kunnen ze beter in de gaten houden of ze de voedingsadviezen van de diëtist goed toepassen.

Daarnaast werkt het ook preventief: mensen thuis kunnen de tool gebruiken om te zorgen dat ze voldoende eiwitten binnen krijgen en dit ook bijhouden.

Inhoud

De afdelingen diëtetiek en applicatiebeheer ontwikkelden samen de gratis online Eiwitmeter. De Eiwitmeter is bedoeld voor zowel ziekenhuispatiënten als gezonde volwassenen en geeft informatie over de hoeveelheid eiwit die iemand dagelijks nodig heeft. Door het invullen van leeftijd, lengte en gewicht en wat iemand op een dag eet en drinkt wordt berekend of de dagelijkse eiwitinname voldoende is. De Eiwitmeter is beschikbaar voor iedereen via de website van het ziekenhuis. Mensen die het invullen geven zelf aan of ze de lijst vanuit thuis invullen of tijdens een opname in het ziekenhuis.

De diëtisten van Ziekenhuis Gelderse Vallei zijn blij met de nieuwe tool: ‘We merken dat patiënten behoefte hebben aan inzicht in hun eiwitinname en met de Eiwitmeter kunnen ze dit ook krijgen. Daarmee kunnen ze zelf in de gaten houden of ze de voedingsadviezen die we hun geven, goed toepassen. In het ziekenhuis is de Eiwitmeter beschikbaar via het beeldscherm bij het bed en via www.geldersevallei.nl/eiwitmeter.’

Gezonde volwassenen kunnen ook gebruikmaken van de Eiwitmeter, bijvoorbeeld om na te gaan of hun eiwitinname overeenkomt met wat ze dagelijks nodig hebben. Wijkt het af? Dan zijn ook adviezen via de website beschikbaar.

Tools en hulpmiddelen

Contact

Anita van Lutterveld, diëtist in Ziekenhuis Gelderse Vallei

LutterveldA@zgv.nl

Marjolein Bense, diëtist in Ziekenhuis Gelderse Vallei

BenseM@zgv.nl