Week tegen ondervoeding

In 2022 hebben we voor de eerste keer in Nederland mee gedaan aan de Europese Malnutrition Awareness Week. Dit initiatief zullen we de komende jaren doorzetten, zodat we met elkaar tijdig een sterke vuist kunnen maken tegen ondervoeding bij ziekte en ouder worden. Ook in 2023 zal het Kenniscentrum Ondervoeding de Week tegen ondervoeding initiëren.
We zullen aansluiten bij de week die ESPEN vaststelt voor haar Malnutrition Awareness Week, waarschijnlijk in november 2023. De data volgen zodra dit bekend is.

Wat hebben we in 2022 gedaan?

Ben je professional in zorg of welzijn?
Vraag dan in deze Week tegen ondervoeding extra aandacht voor ondervoeding in je organisatie, bij collega-professionals in je wijk of regio. Zo help je mee de bewustwording te vergroten en signalering, screening en behandeling van ondervoeding in Nederland te verbeteren.
Wees vooral alert bij volwassenen of kinderen met een ziekte of (kwetsbare) ouderen. In alle sectoren kun je in contact komen met deze risicogroepen.
Tijdens deze week willen we zoveel mogelijk professionals stimuleren zelf actie te ondernemen in hun eigen organisatie of werkomgeving. Het logo van de Week tegen ondervoeding is beschikbaar in verschillende bestandsformaten (zie rechts onder Materialen downloaden)

Als extra ondersteuning ontwikkelen we momenteel factsheets voor professionals in zorg en welzijn:
1. Ziek zijn is topsport over de aanpak van ondervoeding bij kinderen met een ziekte
2. Ziek zijn is topsport over de aanpak van ondervoeding bij volwassenen met een ziekte
3. Goed gevoed ouder worden over de aanpak van ondervoeding bij (kwetsbare) ouderen.
Het logo en de factsheets zijn vrij te downloaden en te gebruiken.

Wat kun je zelf doen?
Er zijn veel acties mogelijk om aandacht te creëren voor ondervoeding en het belang van tijdige screening en behandeling. Je ziet vast zelf mogelijkheden om professionals om je heen te informeren en te activeren ondervoeding aan te pakken. Zie ook de informatie, scholing en materialen voor zorgprofessionals in onze Kennisbank. Enkele ideeën zijn:

  • Brief naar huisartsenpraktijken, thuiszorgorganisaties, management.
  • (Online) scholing voor verzorgenden, verpleegkundigen, voedingsassistenten,
  • Kijk samen met je collega’s de masterclass ondervoeding bij ouderen.
  • Doe de gratis e-learning ondervoeding bij ouderen.
  • Neem met je team gratis deel aan de e-learning voor diëtisten (ADAP 3 punten na toets) “Ondervoeding: de vertaalslag naar de praktijk”
  • Artikel in nieuwsbrieven van professionals in je regio of organisatie.
  • Delen van screeningsinstrumenten met instructie.
  • Leuke actie in je organisatie bijvoorbeeld een kennisquiz, informatiestand, eiwitrijk hapje in de bedrijfskantine, ondervoedingslunch voor afdelingshoofden.
  • Op 10 november meedoen aan de internationale Nutritionday.
  • Verspreiden van de factsheets. Je kan hierop je eigen logo toevoegen.

Heb je zelf andere goede ideeën. Ook dat kan!

Deel je actie tijdens de Week tegen ondervoeding op social media met #WTO2022 of tag ons via LinkedIn, Twitter of Facebook.

Doe je mee?
In 2022 doen we de eerste keer in Nederland mee aan de Europese Malnutrition Awareness Week. Dit initiatief zullen we de komende jaren doorzetten, zodat we met elkaar tijdig een sterke vuist kunnen maken tegen ondervoeding bij ziekte en ouder worden.

Materialen downloaden
Logo Week tegen ondervoeding
Factsheets 
Activiteiten ESPEN Malnutrition Awareness Week

Op 11 november organiseert ESPEN een webinar over nationale initiatieven tegen ondervoeding. Hoogleraar Diëtetiek Marian de van der Schueren is één van de sprekers. Zij zal vertellen over de aanpak van ondervoeding in Nederland. De webinar is gratis toegankelijk. Meer informatie en het programma vindt u hier.

In de Week tegen ondervoeding organiseert ESPEN meerdere (scholings)activiteiten. Kijk hier voor een overzicht van alle activiteiten.