Terugblik Week tegen ondervoeding 2024
Je inspiratie voor de overige weken van het jaar?
In de Week tegen Ondervoeding #WTO2024 is massaal gehoor gegeven aan de oproep extra aandacht te vragen voor de aanpak van ondervoeding in al haar facetten. We hebben vele goede en originele acties vanuit allerlei organisaties voorbij zien komen met boodschappen voor verschillende doelgroepen. Acties die ook ná deze #WTO2024 nog volop uitgevoerd kunnen worden.
Als Kenniscentrum Ondervoeding (KCO) zijn we trots dat deze editie van de Week tegen Ondervoeding weer een groot succes was dankzij jullie inzet. Bijgaand een samenvatting van #WTO2024 ter inspiratie, zodat we met élkaar de aandacht voor ondervoeding ook doorzetten in de overige weken van het jaar.
- Diverse postcasts, zoals van I’m a Foodie met Jaap Seidell, NESPEN, Antoni van Leeuwenhoek
- Workshops en symposia, zoals van MST Voedingsteam ( sondevoeding) en van Diëtisten Coalitie Rotterdam: interactieve workshop Goed Gevoed Ouder Worden op fitfestival
- Webinars, zoals van Voedingscentrum
- Informatiestands i.c.m. eiwitrijke tussendoortjes in centrale hal in ziekenhuizen en instellingen gecombineerd met activiteiten als Shake-fiets, handknijpkracht, quiz etc
- Speciale materialen zoals
- flyer De Eiwitwissel Nij Smellinghe
- introductie Voedingsapp (Isala)
- eiwitrijke tussendoortjes kaart Vitalaplus revalidatie
- Berichten op social media voor brede achterban, zoals van
- V&VN afd Praktijkverpleegkundigen over de samenwerking met KCO,
- ZonMW over Ondervoeding bij overgewicht (SCOOP)
- ANBO-PCOB ouderen organisatie: Week tegen ondervoeding – focus op ouderen
- AVZ – Goede Zorg Proef Je : Ziek zijn is topsport
- Fabrikanten medische voeding, eiwitrijke producten, VNFKD
- Filmpjes, zoals van Voeding en beweging NU “Waarom horen goed eten en bewegen bij elkaar” en van LWDO “Ondervoeding en de rol van de diëtist in de eerste lijn”
- Berichten aan politiek (KCO) of Kaart naar samenwerkingspartners (Careyn)
- Studenten acties op Hogescholen, zoals
- Hanze academie met een Medische voedingsmarkt ism fabrikanten
- en Studenten 10 weken werken aan casus Ondervoeding ism Dietisten Nord Friesland
- In Holland Najaarsevent interprofessioneel samenwerken in aanpak ondervoeding
- (Eiwitrijke) lunch, zoals van Dietheek voor zorgprofessionals van Gezondheidscentrum / online eiwitrijke recepten
- (Posten van) krantenartikelen, zoals Nationaal Fonds tegen Kanker
- Spreekuren ondervoeding, bijv in apotheken
#WTO2025
De data van de Week tegen Ondervoeding in Nederland in 2025 is nog niet bekend. We sluiten aan bij de data van ESPEN en zal waarschijnlijk plaatsvinden medio november 2025, de week waarin ook de internationale nutritionDay plaatsvindt. Tot die tijd laten we de informatie over #WTO2024 op deze pagina staan.
Hieronder vind je tips, inspiratie en ook materialen en het logo, die vrij zijn te gebruiken. Zo hebben we factsheets ontwikkeld, mooie voorbeelden verzameld en ook enkele scholingen, die je in deze week kan inzetten. Zet je social media in? Gebruik dan #WTO2024 .
Doel en doelgroepen
Met de Week tegen Ondervoeding #WTO2024 willen we de bewustwording vergroten en signalering, screening en behandeling van ondervoeding in Nederland verbeteren. We roepen op alert op ondervoeding te zijn bij alle volwassenen of kinderen met een ziekte en (kwetsbare) ouderen.
We richten ons op professionals in zorg en welzijn in alle sectoren, die in contact komen met deze risicogroepen en deze boodschap kunnen overdragen aan andere professionals, managers, kwetsbaren zelf en/of hun familie/mantelzorgers.
Verpleegkundigen & verzorgenden in alle sectoren blijven een belangrijke schakel voor tijdig signaleren & screenen, het in gang brengen van een actieplan en zo nodig verwijzen naar de diëtist voor een adequate behandeling van ondervoeding. We roepen op bij je acties tijdens #WTO2024 ook verpleegkundigen & verzorgenden te betrekken cq kennis te delen.
Ben je professional in zorg of welzijn?
Tijdens deze week willen we zoveel mogelijk professionals stimuleren zelf actie te ondernemen in hun eigen organisatie of werkomgeving.
We doen dit samen met onze partners, zoals NESPEN, onze partners van het Partnernetwerk Ondervoeding Ouderen, beroeps- en brancheorganisaties, kennisinstituten en patiënten- en ouderenorganisaties.
Kortom, vraag in deze Week tegen Ondervoeding extra aandacht voor ondervoeding in je organisatie, bij collega-professionals in je wijk of regio. In alle sectoren kun je in contact komen met de risicogroepen en de mensen rondom hen.
Met elkaar kunnen we een sterke vuist maken en zo bewustwording vergroten en signalering, screening en behandeling van ondervoeding in Nederland verbeteren.
Materialen #WTO2024
Het logo van de Week tegen Ondervoeding is beschikbaar in verschillende bestandsformaten (zie rechts onder Materialen downloaden).
Als extra ondersteuning zijn factsheets voor professionals in zorg en welzijn en de materialen van de Bewustwordingsactie beschikbaar:
1. Factsheet aanpak van ondervoeding bij kinderen met een ziekte
2. Factsheet aanpak van ondervoeding bij volwassenen met een ziekte.
3. Factsheet Goed gevoed ouder worden over de aanpak van ondervoeding bij (kwetsbare) ouderen.
4. De bewustwordingsactie Goed Gevoed Ouder Worden is gericht op ouderen en hun naasten, professionals in zorg en welzijn. Er zijn 8 berichten met beeld en boodschap, specifiek voor bepaalde doelgroepen.
5. Signaleringskaart Goed gevoed ouder worden voor professionals en vrijwilligers in welzijn en sociaal werk.
6. Infographic en rapport ‘Ondervoeding in de zorg: behandeling loont’. Deze gezondheidseconomische analyse 2024, A2M) wijst uit dat behandeling van ondervoeding miljarden bespaart. Klik hier voor alle informatie en het rapport.
7. De Social Return On Investment (SROI) ‘De waarde van zorg bij ondervoeding van kwetsbare ouderen‘. Deze SROI laat zien dat een investering van €1 over 5 jaar een maatschappelijk rendement op levert van €3,27.
Het logo en de materialen zijn vrij te downloaden en te gebruiken.
Wat kun je zelf doen?
Er zijn veel acties mogelijk om aandacht te creëren voor ondervoeding en het belang van tijdige screening en behandeling. Je ziet vast zelf mogelijkheden om professionals om je heen te informeren en te activeren ondervoeding aan te pakken. Zie ook de informatie, scholing en materialen voor zorgprofessionals in onze Kennisbank. Enkele ideeën zijn:
- Werk aan verdere invulling van het verbeterdoel ondervoeding in ziekenhuizen en laat je inspireren door de goede voorbeelden
- Brief naar huisartsenpraktijken, thuiszorgorganisaties, management. Of leuke kaart met (onderdelen van) bovenstaande materialen.
- (Online) scholing voor verzorgenden, verpleegkundigen, voedingsassistenten,
- Kijk samen met je collega’s naar de NESPEN podcasts Ondervoeding of naar de masterclass ondervoeding bij ouderen.
- De campagne van de NVD en het Nationaal Fonds tegen Kanker “De juiste voeding bij ouderdom en ziekte? De diëtist weet het beslist.” loopt tot eind 2024. Er zijn enkele materialen ontwikkeld; klik hier
- Doe de gratis e-learning ondervoeding bij ouderen.
- Neem met je team gratis deel aan de e-learning voor diëtisten (ADAP 3 punten na toets) “Ondervoeding: de vertaalslag naar de praktijk”
- Artikel in nieuwsbrieven van professionals in je regio of organisatie.
- Delen van screeningsinstrumenten met instructie.
- Leuke actie in je organisatie bijvoorbeeld een kennisquiz, informatiestand, eiwitrijk hapje in de bedrijfskantine, ondervoedingslunch voor afdelingshoofden.
- Verspreiden van de factsheets. Je kan hierop je eigen logo toevoegen.
Doe je mee?
Deel je actie tijdens de Week tegen ondervoeding op social media met #WTO2024 of tag ons @kenniscentrumondervoeding via LinkedIn, X of Facebook. Organiseer jij een (online) meeting of scholing, die je graag breed wilt delen, heb je nog vragen, wil je even afstemmen? Mail ons dan info@kenniscentrumondervoeding.nl
Materialen downloaden
Logo Week tegen ondervoeding
- Logo WTO2024 (PNG – lage resolutie )
- Logo WTO2024 (JPEG – hoge resolutie)
Factsheets WTO 2024
- WTO 2024 Factsheet Ouderen Digitaal (digitaal)
- WTO 2024 Factsheet Ouderen Drukwerk (bestand tbv drukwerk)
- WTO 2024 Factsheet Zieken Digitaal (digitaal)
- WTO 2024 Factsheet Zieken Drukwerk ( bestand tbv drukwerk)
- WTO 2024 Factsheet kinderen Digitaal (digitaal)
- WTO 2024 Factsheet kinderen Drukwerk (bestand tbv drukwerk)
Banner “Doe je ook mee met WTO2024
- Banner in PNG
- Banner in JPeg
Op de banners is deze link toegevoegd naar de WTO2024 pagina
Voorlopig programma
11-11 ESPEN Webinar Nutrition in Digistive
12-11 ESPEN Webinar Malnutrtion in cancer is not acceptable anymore
Zie voor aanvullende informatie hier
14-11 NutritionDay (nDay)
21-11 Duurzame voeding in ziekenhuizen Symposium GZPJ
De aangekondigde MONDAY webinar op 14 nov is vervallen en zal op een later moment worden aangeboden.
Doe mee met NL-NutritionDay
NESPEN roept op aan te sluiten aan de internationale NutritionDay (nDay) op donderdag 14 november. nDay is een jaarlijks terugkerende 1-daagse audit naar de voedingszorg in onder andere ziekenhuizen wereldwijd.
Op de website van de internationale nDay organisatie staan alle benodigde informatie en formulieren. Deze zijn gratis te gebruiken. Voor Nederlandse ziekenhuizen is een toolbox beschikbaar met daarin de belangrijkste formulieren, waaronder voor de dataverzameling, vertaald in het Nederlands. Zie de NESPEN nDay pagina voor verdere informatie en de toolbox. Een waardevolle actie in deze Week tegen Ondervoeding.
Heb je na alle informatie nog vragen over deelname aan nDay? Stel ze via info@nespen.nl
(N)ESPEN factsheet ziektegerelateerde ondervoeding
NESPEN Podcasts
Hoe de patiënt met ondervoeding te behandelen.|
Screening en GLIM criteria.
NIVEL Clienten 1e lijn ondervoeding 2020-2022
Engelstalig
Klik hier voor diverse ESPEN Factsheets
Materialen ESPEN Malnutrition Awarness Week 2024
ESPEN – WHO Disease-related malnutrition: a time for action